PO T’ISHTE ZOTI FEMINIST

Eli Krasniqi

Elife (Eli) Krasniqi është antropologe, aktiviste feministe dhe shkrimtare. Poezitë e saj janë botuar në revista dhe antologji letrare në Kosovë dhe Shqipëri si Antologjia Rome II (2015), Prishtinë; Poeteka (2015), Shqipëri. Po ashtu, poezitë e saj janë përkthyer dhe botuar në revista letrare ndërkombëtare si Beton International (2017), Greqi; Ausreisser (2019), Austri; Transletter (2020), Austri. Në vitin 2010 drama e saj "Citycide" u shpërblye nga Teatri Kombëtar i Kosovës me çmimin e dytë "Katerina Josipi". "Citycide" u botua më 2017 nga Qendra Multimedia dhe së shpejti do të botohet edhe përmbledhja e saj me poezi. Në vitin 2009 Elife (Eli) Krasniqi bashkëthemeloi dhe udhëhoqi (2009 - 2010 dhe 2016 - 2018) Institutin Feminist për Studime në Shoqëri dhe Kulturë "Alter Habitus". Prej vitit 2018 ajo është ligjëruese dhe hulumtuese shkencore në Institutin e Historisë në Universitetin e Graz-it.

 

zotin e paç me veti më thotë nana

po unë hyjnitë moti i kam lanë 

e pashë që nuk asht zoti 

asht burri në tokë

që e krijoi zotin për me më shtypë mue

 

ku me gjetë një zot që nuk ka gjini 

që nuk e shtron pushtetin mbi mue 

si një burrë seksist 

si një burrë me ego

që kërkon veç atë me adhuru

 

ose, si një grue burrneshë, që patriarkun e ka përbrendësu

më thotë ‘imani i grues asht shtaga’

më thotë ‘mos e qit kambën mbi kambë se sundon te baba’

më thotë ki frikë zotin e burrin    

 

a ka zot që nuk më vjen si burrë patriark

 

po t’ishte zoti feminist

kisha me besu.

 

2013

 

 

KTHEHU NË KRYE TË FAQES

Eli Krasniqi

Elife (Eli) Krasniqi është antropologe, aktiviste feministe dhe shkrimtare. Poezitë e saj janë botuar në revista dhe antologji letrare në Kosovë dhe Shqipëri si Antologjia Rome II (2015), Prishtinë; Poeteka (2015), Shqipëri. Po ashtu, poezitë e saj janë përkthyer dhe botuar në revista letrare ndërkombëtare si Beton International (2017), Greqi; Ausreisser (2019), Austri; Transletter (2020), Austri. Në vitin 2010 drama e saj "Citycide" u shpërblye nga Teatri Kombëtar i Kosovës me çmimin e dytë "Katerina Josipi". "Citycide" u botua më 2017 nga Qendra Multimedia dhe së shpejti do të botohet edhe përmbledhja e saj me poezi. Në vitin 2009 Elife (Eli) Krasniqi bashkëthemeloi dhe udhëhoqi (2009 - 2010 dhe 2016 - 2018) Institutin Feminist për Studime në Shoqëri dhe Kulturë "Alter Habitus". Prej vitit 2018 ajo është ligjëruese dhe hulumtuese shkencore në Institutin e Historisë në Universitetin e Graz-it.

PO T’ISHTE ZOTI FEMINIST

 

zotin e paç me veti më thotë nana

po unë hyjnitë moti i kam lanë 

e pashë që nuk asht zoti 

asht burri në tokë

që e krijoi zotin për me më shtypë mue

 

ku me gjetë një zot që nuk ka gjini 

që nuk e shtron pushtetin mbi mue 

si një burrë seksist 

si një burrë me ego

që kërkon veç atë me adhuru

 

ose, si një grue burrneshë, që patriarkun e ka përbrendësu

më thotë ‘imani i grues asht shtaga’

më thotë ‘mos e qit kambën mbi kambë se sundon te baba’

më thotë ki frikë zotin e burrin    

 

a ka zot që nuk më vjen si burrë patriark

 

po t’ishte zoti feminist

kisha me besu.

 

2013

 

 

error: Përmbajtja është e mbrojtur